Blog

BLOG

Interview Rilana (12 jaar)


Beste juf en klasgenoten


Het beroep dat ik aan jullie ga voorstellen is diëtiste. Ik heb Marleen Gommeren geinterviewd.


Hoelang doet ze het al


Ze doet het al 26 jaar. Ze doet de job nog altijd even graag . Er moet wel afwisseling zijn daarom geeft ze ook les en bijscholingen. Ze doet ook mee aan projecten. Dat houdt de job wel boeiend.


Hoe is Marleen gommeren diëtiste geworden


Het is heel toevallig dat zij diëtiste is geworden ze wilde verpleegster of kine gaan doen. Maar een nichtje van haar was diëtiste en ze had uit gelegd wat je moest doen en dat sprak haar wel aan, zo is ze diëtiste geworden.


Wat je vooral moet kunnen en kennen


In dit beroep moet je vooral sociaal zijn en goed kunnen luisteren naar de mensen. je moet een goede opleiding hebben gehad om uw job een goed te kennen. Marleen heeft er drie jaar voor gestudeerd


De studierichting


in het middelbaar onderwijs heeft zij latijn wetenschappen gevolgd. en dat was een heel goede keuze zegt ze. Maar ook als je ASO of TSO volgt kan je diëtiste worden . Daarna heeft zij aan het Rega-instituut in Leuven de richting dieetleer gevolgd. Je krijgt daar zowel theorie en praktijk.


Welke problemen behandel jij


Ze behandelt vooral mensen die problemen hebben met de gezondheid zoals suikerziekte, overgewicht, mensen die kanker hebben gehad, problemen met de darmen en mensen die bepaalde producten niet kunnen eten maar ik wil vooral de mensen die problemen met het gewicht hebben helpen .


Als ze dan zou stoppen welk beroep


Ze is nu 48 jaar en heeft besloten een paar dingen te veranderen zoals dat ze in groepen gaat werken. Zij is ook in ziekenhuizen gaan werken om uit te leggen hoe dat je gezond moet leren koken.


Hoe dat ze het bij houdt


Ze houdt een dossier van haar patiënten bij maar door de ervaring en door naar de mensen te luisteren kan ze heel snel een dieet op de maat van de mensen opstellen want sommige mensen hebben een streng dieet nodig, andere weer niet .


Wat betekent diëtiste zijn voor haar


Als ze mensen heeft geholpen geeft dat haar een voldaan gevoel


Wat de voordelen zijn


Je kunt mensen van hun problemen afhelpen


Nadelen


Weinig nadelen alleen beetje weinig tijd voor u gezin


Ik ga nog spulletjes rond laten gaan en nog bij een paar klasgenoten een proefje doen als dat mag

Een grapje


Ze waren beide 85 jaar oud en reeds 60 jaar getrouwd.


Ook al waren ze niet jong, ze waren in goede gezondheid, veelal omdat zijn vrouw erop stond om gezond te eten en aan beweging te doen. Op een dag hielp hun goede gezondheid ze niet toen ze op een verre reis gingen en hun vliegtuig ongelukkig neerstortte, en ze naar de hemel stuurde.


Ze bereikten de hemel, St. Pieter begeleidde hen naar binnen.

Hij nam ze mee naar een prachtig landhuids, met een prachtige keuken en een echte waterval in het meesterbad. In verbazing snakten ze naar adem toen Pieter zei: "Welkom in de hemel. Dit is nu jullie nieuwe thuis." De oude man vroeg Pieter hoeveel dit alles ging kosten. "Wel, niets", zei St. Pieter.


"Denk eraan, dit is jullie beloning in de hemel."


De oude man keek uit het raam en hij zag een golfterrein, knapper en mooier dan er ooit een op Aarde gebouwd werd.

"Wat zijn de kosten voor het groen?" vroeg de oude man.


"Dit is de hemel", antwoordde St. Pieter. "Je kunt gratis spelen, elke dag, op elk tijdstip van de dag." Vervolgens gingen ze naar het clubhuis en zagen het omvangrijk buffet met elke voorstelbare gang voor zich gepresenteerd, "Vraag maar niets", zei St. Pieter tegen de man.


"Dit is de hemel en alles is gratis voor jullie om van te genieten.


De oude man keek rond en nam een vluchtige blik naar zijn vrouw.


"Wel, waar zijn de vet-arme en lage cholesterol voeding, en décafine thee en koffie?" vroeg ze.

"Dat is het beste eraan", antwoordde St. Pieter. "Je kunt eten en drinken zoveel je wilt of wat je maar wilt, en je zult nooit dik of ziek worden. Dit is de hemel!"


De oude man vroeg: "Geen fitness studio om te trainen?" "Niet tenzij je het zelf wilt", was het antwoord. "Geen controle van bloeddruk en handenvol vitamine supplementen slikken...?"

"Nooit meer! Alles wat je hier doet is genieten." De oude man straalde.


Toen keek hij naar zijn vrouw en zei, "Jij en je gezonde voeding... : We hadden hier twintig jaar eerder kunnen zijn !!!"Een lid van de Gezondheidsclub reageert:


De voorbije maanden heb ik het genoegen gehad lid te zijn van het door ons zelf genoemde ‘dieetgroepje’ en dit onder de vakkundige begeleiding van voedingsdeskundige Marleen Gommeren (misschien u wel bekend van het tv-programma De Afvallers).


Wellicht hadden we beter een andere naam gezocht, want onze bijeenkomsten hielden meer in dan ‘diëten’.

In 10 sessies van ongeveer 2 uur hebben we allerlei onderwerpen besproken die te maken hebben met een gezonde levensstijl, waaronder uiteraard voeding, maar ook beweging en motivatie. Voor elke deelnemer was er tijd voor persoonlijke vragen en/of opmerkingen.

Er werd geen bepaald dieet- of bewegingsschema gegeven, alle informatie werd uitgewisseld, was vrijblijvend en vooral leerzaam. Met deze informatie, en met de hulp en motivatie van Marleen en de rest van de groep, had ik alle troeven in handen om te starten met een gezonde levensstijl.

Door deze gezonde levensstijl voel ik me beter in mijn vel, kreeg ik meer energie en begon ik ook gewicht te verliezen. Kortom het heeft een nieuwe, frisse wind in mijn dagelijkse leven doen waaien.


M.C.