Evenwicht

"Het juiste evenwicht vinden tussen werk, gezin, ontspanning, blijft voor ons allen een voortdurende zoektocht."

Evenwicht


Ik vergelijk de mens graag met een auto.


Zowel de mens als de auto hebben een tijdelijk bestaan, en de ene 'leeft' al langer dan de andere.

Ik heb het altijd onvoorstelbaar gevonden dat zoveel mensen meer zorg besteden aan hun auto dan aan hun lichaam: ze brengen hem regelmatig naar de garage voor een klein of groot onderhoud en zorgen ervoor dat hij ook van buiten mooi is opgepoetst.

Hun lichaam daarentegen krijgt voornamelijk uiterlijke aandacht: aan kleding, make-up, kapsel en accessoires besteden de meeste mensen veel geld, maar de binnenkant, de 'motor', wordt ondertussen verwaarloosd.

Ze vullen dagelijks hun maag met om het even wat, en als ze al op hun voeding letten, is dat meestal om te vermageren, dus om er uiterlijk beter uit te zien.

Terwijl ze hun auto nauwgezet met de beste en de juiste brandstof vullen, gebruiken ze voor hun lichaam om het even wat.

De brandstof staat op peil maar hun energiepeil staat ondertussen op een voor hen onverklaarbaar laag pitje.

Omdat ze niet beter weten, leven ze er maar op los en doen ze dit zolang ze zich goed voelen.

Tot er zich op een dag gezondheidsproblemen voordoen, die de arts dan het liefst zo snel mogelijk moet oplossen.


Gelukkig beginnen meer en meer mensen te beseffen dat innerlijke rust en goede voeding heel belangrijk zijn voor geest en lichaam.

Een lichaam beschikt over reserves, zeker, maar na een tijd raken deze uitgeput en doet zich een versneld verouderingsproces voor.


Om te begrijpen hoe u zich optimaal moet voeden en uw lichaam van energie moet voorzien, moet u even nadenken over wat voeding precies is.

Uw lichaam voeden is uw lichaam voorzien van substanties die het nodig heeft om te groeien en om energie te krijgen en te behouden. Voeding moet koolhydraten, eiwitten, vetten en micronutriënten bevatten om optimaal te kunnen functioneren.

Om gezond te zijn, is het belangrijk om zo natuurlijk en gevarieerd mogelijk te eten, een positieve levenshouding te hebben en voldoende te bewegen.


Bron: Gezond vanbinnen, vanbuiten mooi - Jo Wyckmans